Golfregels

02-07-2022 15:08
Provisionele bal
"Wanneer mag ik een provisionele bal spelen?"
Een provisionele bal speel je wanneer je oorspronkelijke bal wellicht buiten de baan terecht is gekomen of als je bal verloren kan zijn buiten een hindernis. Met een provisionele bal voorkom je onnodig heen en weer lopen en dus langzaam spel. Je meldt vooraf dat je een provisionele bal gaat spelen en doet dat zo dicht mogelijk bij de plek vanwaar de oorspronkelijke bal werd gespeeld. Als dat de afslagplaats is, sla je vanaf daar. Vervolgens ga je je oorspronkelijke bal zoeken. Vind je die, dan moet je de provisionele bal oprapen, alle slagen met die bal laten vervallen en met de oorspronkelijke bal verder spelen. Als je je oorspronkelijke bal niet terugvindt, moet je doorspelen met de provisionele bal en één strafslag tellen voor de verloren bal. De provisionele bal is nu de bal in het spel geworden. Je mag geen provisionele bal spelen als je zeker weet dat jouw bal in de hindernis is gegaan.
Zie regel 18.3
 
Onspeelbare bal in bunker
"Als mijn bal onspeelbaar ligt in de bunker, moet ik dan ook in de bunker droppen?"
Het komt regelmatig voor dat je bal in de struiken, het bos of een bunker ligt en dat het lastig wordt die bal te slaan. Je mag je bal dan onspeelbaar verklaren zodat je je uit deze positie kan ‘kopen’. Je krijgt hiervoor wel één strafslag. Je hebt vier mogelijkheden waaruit je kan kiezen om verder te spelen: 
  • Je dropt een bal binnen de dropzone bij de plek waar je de laatste slag hebt gedaan. De dropzone is één clublengte vanaf het punt waar je de laatste slag hebt gedaan. Als dit de afslagplaats is, dan mag je de bal weer opteeën.
  • Je mag een bal droppen achter het punt waar de bal lag binnen de dropzone op de rechte lijn die loopt vanaf de vlaggenstok door het punt waar de bal lag. De dropzone is één clublengte vanaf een referentiepunt op deze rechte lijn. Je mag zo ver naar achter als je wilt. Als je bal in de bunker lag, moet je ook in de bunker droppen. 
  • Of je mag ook achter de bunker droppen maar dan wel met twee strafslagen (optie 4 in het plaatje).
  • Je mag een bal droppen binnen twee clublengten van de plek waar de bal lag, maar niet dichter bij de hole. Als je bal in de bunker lag, moet je ook in de bunker droppen. 
De ervaring is dat veel mensen snel voor de laatste optie kiezen. Kijk ook eens goed naar de eerste of de tweede optie. Deze kunnen soms veel gunstiger uitpakken. 
Zie regel 19.3
 
 Zand weghalen van de fringe
Alleen op de green mag je zand en losse aarde weghalen. Als er bunkerzand van een eerder geslagen bunkerslag op de green en fringe (gebied rond de green met iets hoger gras) ligt én op jouw speellijn, dan mag je het zand op de green dus weghalen maar dat wat op de fringe ligt niet. (Tenzij het zand er is terechtgekomen nadat jouw bal tot stilstand is gekomen, bijvoorbeeld door een bunkershot van een speler na jou in dezelfde flight.) Rory McIlroy ging een aantal jaar geleden tijdens een toernooi in Abu Dhabi in de fout door zand van de fringe weg te vegen. Het kostte hem twee strafslagen. 


Regel 8.1a en 13.1c
Meer nieuws

ONZE SPONSOREN