Golfregels

18-07-2022 10:54
Advies vragen
"Mag ik aan mijn medespeler vragen of er rechts naast de green een bunker ligt?" 
Je mag in golf geen advies geven of vragen. Maar wat is advies precies? Wat mag je wel en niet vragen? Tijdens een wedstrijd of het spelen van een qualifying kaart mag je geen advies vragen of geven (gevraagd of ongevraagd). Als je dit toch doet, krijg je twee strafslagen bij de score van die hole. Advies betekent in de regels een raad of suggestie die een speler zou kunnen beïnvloeden, bijvoorbeeld bij de keuze van een club of bij het doen van een slag. Je mag dus niet vragen aan je medespeler welke club hij sloeg voordat je zelf gaat slaan. Of als je een slechte bal hebt geslagen, mag je ook niet vragen wat je fout deed tijdens je swing. Je mag wel altijd vragen stellen over de regels of over afstanden naar de hole. En ook of er rechts naast de green een bunker ligt. Regels en afstanden en dergelijke zijn namelijk voor iedereen waarneembaar. Elk soort advies mag je altijd vragen tijdens de ronde aan je partner in bijvoorbeeld een foursome of aan je caddie. En ook voor of na je eigen ronde aan iemand die al binnen is of tijdens een onderbreking van de wedstrijd. 
 
Bal zoeken
"Ik heb drie minuten gezocht naar mijn bal en loop terug naar de afslagplaats. Onderweg vind ik mijn bal. Is die dan volgens de regels verloren?"
De bal is verloren als je deze niet binnen drie minuten hebt gevonden. Het is belangrijk dat je een merkteken op de bal zet. Als er namelijk twee dezelfde ballen naast elkaar liggen, weet je niet welke van jou is en is jouw bal verloren. Soms sla je je bal in de bossen of in de rough en kan je je bal niet meer vinden. Dan moet je, met bijtelling van één strafslag, een bal spelen in de dropzone zo dicht mogelijk bij de plek waar de oorspronkelijke bal voor het laatst werd gespeeld. Deze procedure moet je helaas ook volgen als je je bal ná drie minuten toch terugvindt. Als je denkt dat je bal verloren is, kan je het beste meteen een provisionele bal spelen. Dat scheelt onnodig heen en weer lopen. Als je vergeet te zeggen dat je een provisionele bal speelt, is dat een ‘tweede’ bal waarmee je verder moet spelen. Het ‘verloren verklaren’ van je bal is niet mogelijk. Dit is een misvatting; een bal kan alleen volgens de regels verloren zijn.”

 
Out of bounds
"Hoe zit het ook al weer met een bal die buiten de baan terechtkomt?"

Iedereen slaat zijn bal wel eens buiten de baan (out of bounds). Buiten de baan wordt meestal aangegeven met witte palen en/of lijnen. Als je bal buiten die begrenzing komt, mag je ’m niet vanaf die plek spelen. Om verder te kunnen spelen moet je een nieuwe bal slaan zo dicht mogelijk bij de plek vanwaar de oorspronkelijke bal werd gespeeld. Vaak moet je dan een stuk teruglopen. Als deze plek op de afslagplaats is, mag je je bal weer opteeën. Wanneer dit op de fairway, in de rough of in een hindernis is, moet je de bal droppen binnen de dropzone bij plaats waar je de laatste slag hebt gedaan. Het recht om een nieuwe bal in het spel te brengen kost helaas wel één strafslag. Het komt neer op een straf van ‘slag en afstand’: je krijgt een strafslag en je moet opnieuw de afstand overbruggen met de nieuwe bal. Het kan ook zo zijn dat je bal binnen de baan ligt maar vlakbij een (wit) paaltje of een hek dat ‘buiten de baan’ aangeeft. Dan mag je het hek of de palen niet zonder straf ontwijken; je moet de bal spelen zoals hij ligt en als dat te lastig is, kun je de bal onspeelbaar verklaren. 


 
Er zijn ook banen die een plaatselijke regel hebben voor wanneer je bal buiten de baan ligt. Je hoeft dan niet helemaal terug te lopen, maar wel twee strafslagen tellen. Klik hier voor meer informatie over deze plaatselijke regel.
 
Meer nieuws

ONZE SPONSOREN