Golfregels

05-08-2022 12:45
Spelen van verkeerde green
Soms (vooral op linksbanen) liggen twee greens dicht bij elkaar met alleen fringe ertussen. Als je dan op de verkeerde green terechtgekomen bent, lijkt het logisch om vandaar te putten naar de goede hole. Dit mag niet. Je moet de green ontwijken; hier krijg je geen straf voor. Je zoekt het dichtstbijzijnde punt naast de green, zo dicht mogelijk bij de plek waar je bal op de green ligt (maar niet dichter bij de hole die je speelt) en waar je geen last hebt van de verkeerde green met je stand, ligging van de bal of je swing. Vanaf dit punt drop je je bal binnen één clublengte. Als je toch speelt vanaf de verkeerde green, kost je dat twee strafslagen.

Zie regel 13.1f

Advies vragen of geven
Iedereen kent wel de vragen: ‘Wat sloeg jij?’ en ‘Kan jij zien wat ik fout doe?’ Of de goedbedoelde opmerkingen: ‘Je moet niet zo opkijken!’ en ‘Je moet je clubblad meer openzetten als je uit de bunker slaat!’ Advies vragen of geven, in beide gevallen probeer je het aantal slagen te beperken en daar staat een straf op van twee slagen.
Bij strokeplay krijgt degene aan wie advies wordt gevraagd natuurlijk ook twee strafslagen op het moment dat hij de vraag beantwoordt en daardoor advies geeft. De speler die bij matchplay het eerst de fout maakt, verliest de hole. Inlichtingen geven of vragen over afstand is wel toegestaan.

Zie regel 10.2

Ontwijken van belemmering door een abnormale baanomstandigheid
Als een speler belemmering door een abnormale baanomstandigheid (zoals grond in bewerking, gaten gegraven door dieren, vaste obstakels of tijdelijk water) wil ontwijken, behoort hij eerst het ‘dichtstbijzijnde punt zonder enige belemmering’ te bepalen. Vervolgens moet hij de bal droppen binnen één clublengte van dat punt.
Volgt de speler niet de juiste procedure, dan kan hij twee strafslagen oplopen als hij dropt en speelt van een verkeerde plaats.

Zie regel 16