PADDENSTOELEN EXCURSIE OP DE GOLFBAAN

04-11-2022 11:12
Door Giny Eleveld
Wist u al dat onze golfbaan een waar paradijs is? En niet alleen om te golfen. Woensdag 25 oktober was er grote animo voor de paddenstoelen excursie onder leiding van Gosse Haga, bekend mycoloog.
We kregen een minicollege over lagere schimmels (op oud brood) en hogere schimmels zoals de paddenstoel; uitleg over de drie soorten paddenstoelen: opruimers - zij breken dood materiaal af, parasieten- zij leven ten koste van de gastheer en symbioten- zij werken samen met hun gastheer.
Maar paddenstoelen hebben ook iets magisch. We hebben mooie verhalen gehoord over de herkomst van de naam paddenstoel, de heksenkring, elfenbankjes en verder over de prachtigste namen die er verzonnen zijn.
We konden kijken, ruiken en wie wilde ook proeven, en we kregen tips over wat eetbaar en vooral wat niet eetbaar is.  Maar als Nederlander blijven we toch wel paddofoob. Misschien maar goed ook, zo kan iedereen die een bal aan het zoeken is er ook nog van genieten.
Wij hebben 52 soorten gespot, dankzij het voorwerk van Corrie van Hilten die ons langs prachtige plekjes leidde, hopelijk zonder de heren op de golfbaan te storen tijdens hun laatste competitiedag.
Er waren een aantal soorten die bij eerdere inventarisaties nog niet waren waargenomen. Heb je belangstelling voor de volledige lijst met namen dan kun je contact opnemen met Corrie.
We hebben genoten van de vele plaatjes-, buisjes- en stuifzwammen zoals kastanje boleten, russula's, vliegenzwammen, melkzwammen, elfenbankjes, geschubde inktzwam …..kortom teveel om op te noemen. Voor mij sprong de witte kluifzwam eruit. Wat een beauty.
Dank Gosse en Corrie voor deze mooie herfstbeleving.


Een prachtige foto compositie met dank aan Dita Ságnerová

 
Meer nieuws

STERSPONSOR

ONZE SPONSOREN