Golfen in de winter, waar hebben we mee te maken?

05-12-2022 16:05
In het vorige OC-bulletin is al iets geschreven over de winterstand van de baan. In dit bericht lichten we een aantal zaken wat nader toe, dan weten we waar we het voor doen.
 
Wintertees
In het najaar verplaatsen we de tee-markers altijd naar een gunstige plek, zodat we niet al te veel schade oplopen op de tees. De witte en de blauwe tees komen dan te vervallen, de gele en rode tee-markers zetten we voorop de tee en oranje blijft op haar plek. Waarom tee-markers op één plek? Als de temperatuur daalt en onder de 10 graden blijft, dan herstelt de grasmat niet meer, want grasgroei blijft uit. We kiezen daarom voor één plek, zodat de rest van de tee netjes de winter in kan en er in het voorjaar ook direct weer mooi bij ligt. Het beschadigde deel wordt dan in het voorjaar opnieuw ingezaaid. 
 
Greens
We gaan zo lang als het kan uit van het gebruik van de gewone greens. De greens zijn wel erg kwetsbaar in de winterperiode, dat kun je wel zien aan de afdrukken die sommige schoenen en met name ballen achterlaten. We verzoek iedereen altijd al om de green netjes achter te laten, maar in deze periode is het van een nog groter belang. Ook bij vorst is het gras erg kwetsbaar, want bij betreding breekt de grasplant af. Alle schade die de green oploopt, geeft meer ruimte voor schimmels en later onkruid. Als we onverhoopt dus naar wintergreens moeten overstappen, dan zijn de gewone greens verboden gebied. Je ziet op sommige banen wel eens zomergreens in gebruik als ze lang bevroren zijn. Dat is in dat geval alleen bij een volledig bevroren ondergrond en eigenlijk nooit bij wisselende temperaturen en zeker niet bij dooi. Wij kiezen in dit geval voor gebruik van wintergreens, omdat we dan meer kans hebben, dat we de kwaliteit van de greens nog meer kunnen waarborgen en verbeteren.
 
Qualifying status
De baan is niet meer qualifying. We zouden dat wel kunnen zijn met de tee posities voor op de tee, omdat we ook een zogenaamde winter course rating hebben. Die hebben we dit jaar echter niet in gebruik, omdat we besloten hebben om de greens zoveel als mogelijk te sparen. Onze greenkeepers kiezen nu de beste posities op de green en dat betekent, dat dat niet meer altijd in een eerlijke verdeling gaat. Normaal hebben we op 9 holes 3 gemakkelijke, 3 gemiddelde en 3 moeilijke posities. Voor, midden en achter geven we door het seizoen aan met onze drie kleuren vlaggen. Dat doen we deze winterperiode niet, op alle holes ziet u nu rode vlaggen. De pin positie zal nu worden bepaald door de droogste plek en door de beste looproute ernaartoe. 
 
Handicarts, buggies en scooters
Het gebruik van verschillende vervoermiddelen op de baan is erg afhankelijk van de natheid van de baan. Onze baan is relatief snel nat. Dat komt omdat wij ruim 1,5 meter onder NAP liggen en de grondwaterstand hooggehouden wordt door het Waterschap om vervening tegen te gaan. De genoemde voertuigen zijn zwaar en laten veel sporen achter. U kunt dat nu heel goed zien op de baan. Als de baan te nat wordt zullen we deze vervoermiddelen moeten weren. Glijpartijen en spoorvorming is voor de baan niet goed, maar is ook niet veilig voor de gebruiker en zijn of haar medespelers. Uiteraard geven we op de website (bij de baanstatus) aan wanneer het niet meer mogelijk is om deze vervoersmiddelen te gebruiken.
 
Trolleys en draagtassen
Over het gebruik van trolleys en draagtassen is ieder jaar best wat te doen. Voorop staat, dat we graag willen dat iedereen kan golfen deze winter. Een verbod op trolleys is daarom ook het laatste middel voordat de baan gesloten wordt. Wij zien u op dit moment al het liefste met een draagtas de baan op gaan. Dit maakt dat er andere en veel verschillende looproutes gekozen worden. Een golftas met 5 of 6 clubs in de tas weegt niet alleen veel minder, maar beweegt ook een stuk gemakkelijker op een natte grasmat. In het uiterste geval dat trolleys ook niet meer kunnen, dan zal dat tevens bij de baanstatus op de website worden vermeld.
 
Baansluiting
Als de hoofdgreenkeeper het niet meer verantwoord vindt dat wij de baan op gaan, dan wordt de baan gesloten. Natuurlijk is dit niet echt wenselijk, maar soms is het niet anders. Niet alle medewerkers kunnen in dat geval al hun werkzaamheden uitvoeren, dus in geval van baansluiting, zal ook het clubhuis soms eerder sluiten. Commissies worden gedurende de winterperiode sowieso opgeroepen om thuis (als in de avonduren) te vergaderen. 
 
De winterperiode is ten slotte ook de tijd, dat onze greenkeepers zogenaamd ‘winterwerk’ doen. In een later stadium zullen we wat schrijven over de plannen en de reeds uitgevoerde werkzaamheden. De winter biedt soms heel mooie plaatjes en een rondje golfen op onze baan is dan een heel fijne ontspanning en is ook erg gezond voor ons allen. De horeca gaat weer zorgen voor typische winterse lekkernijen, dus alle reden om de baan te bezoeken. Hopelijk zien we u vaak op de baan de komende tijd!
 
 
Peter Slot, Erik van der Laan en Martin van der Schans
 
Meer nieuws

STERSPONSOR

ONZE SPONSOREN