Waterjuffers-'explosie' en het moerasviooltje

19-05-2023 11:31
Honderden waterjuffers koesterden zich in de zon afgelopen woensdagmiddag. Ze kwamen  waarschijnlijk net uit het water. Uit de spoorsloot waarin ze een jaar of langer als larve geleefd hebben. Deze slanke mooi bauw gekleurde kleine libellen vindt je overal op de baan in de buurt van water, in de luwte, in de zon, op lang gras.
We zagen ook een grote libel die duidelijk net uit zijn larvehuid was gekropen. Hij zat in de zon op te drogen en was druk met het fatsoeneren van zijn vleugels, zie filmpje. Libellen leven soms wel een paar jaar als larve tussen het riet. We vonden ook het larvehuidje aan een rietstengel waar een libel uitgekropen was.
Bij de rode tee van hole 5, aan de drassige waterkant spotten we het vrij zeldzame moerasviooltje. Weer meer dan vorig jaar. Dit plantje is de waardplant voor de zilveren maan, een zeldzame vlinder.
Goed beheer van de sloten zoals schuin aflopende walkanten, plukken riet laten staan en niet te diep hekkelen betekent voor heel veel planten en beestjes dat ze alleen dan kunnen bestaan. En zij zijn weer de voedselbron van o.a. veel vogels.

Excursie
Er is zoveel te zien bij een goed beheerde sloot- of vijverkant, daarom een walkant-excursie op vrijdag 2 juni.
We gaan op zoek naar orchideeën, wateraardbei, larvehuidjes en nog veel meer. Om 19:00 uur verzamelen op terras van clubhuis. Opgeven bij het secretariaat, 12 deelnemers maximaal.
 
GEO-cie, Corrie van Hilten




 
Meer nieuws

ONZE SPONSOREN