Interview met Tera van Knobelsdorff

12-09-2017 23:02
Dit artikel is in het kader van de aanstaande Schepman-trofee. De Schepman-trofee is een golftoernooi dat sinds 1990 gehouden wordt, bedoeld om het ontstaan van de club levend te houden.

In Marsum heb ik een gesprek met Tera van Knobelsdorff over het ontstaan van de golfclub, nu alweer zo’n 31 jaar geleden. Zij en haar toenmalige man, Joost Schepman, staan aan de basis van de Groene Ster, de golfclub van Leeuwarden. Ze vertelt me over het begin en de ontwikkeling naar de huidige golfbaan.
Het begon met een wandeling door de Froskepôlle, een natuurgebiedje bij Leeuwarden. Hier lagen natuurlijkerwijs al een aantal golfholes. Het was daar dat het idee ontstond om een golfbaan in Leeuwarden op te richten. Ze hadden allebei gegolfd in Lauswolt en wisten dus van de hoed en de rand. Enthousiast gingen ze ermee bezig. Dat enthousiasme werd in het begin wel enigszins getemperd, omdat Joost van een gemeenteambtenaar te horen kreeg dat dat niet ging lukken, omdat “Friezen nu eenmaal niet golfen”. De motivatie na deze opmerking werd gelukkig alleen maar groter en in datzelfde jaar werd een stichting opgericht.
  • ’86: Oprichting stichting golfclub
  • ’88: Oprichting golfclub
In het begin werd er op voetbalvelden gegolfd, het Bisschopsrak. Aan de westkant van Leeuwarden. Daar kon je aantal golfholes uitzetten tussen de 50 en de 100 meter.

Afslag van Joost Schepman op de tweede hole van het Bisschopsrak. Een aantal leden kijkt toe.

Het allereerste toernooi werd daar gespeeld. De winnaar kreeg de Bisschopraktrofee mee naar huis. Dat was ook het begin van een ritueel dat in geen enkele andere sport gebruikelijk is: degene die wint, moet een speech houden. Tsja, daar moet je maar van houden. Schrijver dezes is er geen fan van, maar dat terzijde.
Op het Bisschopsrak werd, als er een toernooi was, een vijftal holes uitgezet; bij een hole hoort een green, dus er moesten vijf greens gemaaid worden. ’s Ochtends maaide een van de bestuursleden de greens met een mechanisch handmaaiertje. De stimp, de snelheid van de greens,  zal niet hoog geweest zijn, maar het plezier was er niet minder om.
De eerste hole-in-one,  geslagen door de heer Bob Nijland, werd met een mooi bosje bloemen beloond, geplukt uit de berm door een van de leden.
Na dit roemruchte jaar op het Bisschopsrak verhuisde de golfclub naar de Groene Ster, waar een 6-holes par drie golfbaan geopend werd.

• September ’89: Opening 6-holesbaan door de heer Wiegel (toenmalig Commissaris van de Koningin in Friesland)

Harry Daemen, Hans Wiegel, Joost Schepman – Opening 6-holesbaan Foto: Joop Fenstra

In deze tijd kwam een groot golftalent naar boven: Robert Schoonhoven. Een jonge jongen, die rond z’n tiende begon met golf, en al snel in de finale van het clubkampioenschap zat. In 1990 al won hij de finale van ondergetekende en werd clubkampioen. Hij ontwikkelde zich al snel tot een hele goede golfer met handicap 0. Later heeft hij geprobeerd om op de Europese tour te komen, maar ja, hoe goed je ook bent, daar komen er maar weinig. Robert is nu pro op Glimmen, een mooie baan in Groningen.

Harry Daemen, Robert Schoonhoven, pro Rik Blessinga, Hans Wiegel en Joost Schepman

• ’93: Opening 1e 9-holesbaan

Joost Schepman en John te Loo

De eerste negen werd geopend door John te Loo, de toenmalige burgemeester van Leeuwarden. De baan is ontworpen door de illustere golfarchitect Gerard Jol. Te oordelen naar de commentaren van de spelers, heeft hij dat goed gedaan. Voor de insiders: de dertiende was oorspronkelijk bedoeld als een par 5. Maar de green van de 12e lag te dicht bij de afslagplaats van 13, vandaar dat het nu een par 4 is.
Van 1993 tot 2003 hebben we negen holes gehad, natuurlijk ook een tijd waar weer veel gebeurde. Het clubhuis, dat lang van dienst is geweest, werd ten langen leste toch vervangen door een nieuw clubhuis, groter en moderner. In het oude clubhuis werden de bardiensten nog gedraaid door de vrijwilligers. In het nieuwe ook nog even, maar uiteindelijk kwam er toch een professionalisering en kwamen er betaalde krachten.

• 2003: Opening 2e 9-holesbaan
In 2003 was er het nieuwe grote moment. Er kwamen negen holes bij. De nieuwe negen werd geopend door Annemarie Jorritsma. Het idee geopperd in de Froskepôlle was nu gematerialiseerd tot een 18-holesgolfbaan.
Een golfbaan waar een hoop mensen veel plezier aan beleven.