Revolutionaire wijzigingen in het handicapsysteem

27-12-2017 13:29
Waarom gaat er iets veranderen?
Het handicapsysteem wordt door veel golfers nog steeds als ingewikkeld ervaren. Maar met de flinke sprongen die in de digitale wereld zijn gemaakt kunnen de wijze en het aantal mogelijkheden om een qualifying kaart te spelen worden vereenvoudigd en verruimd en het handicapsysteem toegankelijker worden gemaakt. Uiteraard met de traditie van de sport in gedachte houdend; “als golfer ben je je eigen scheidsrechter en daarom verantwoordelijk voor de scores die je inlevert en dus je handicap. Meer qualifying kaarten betekent een actuelere handicap en (hoogstwaarschijnlijk) betere golfers.
 
Wat gaat er veranderen?
Hieronder volgen de aangepaste regels van het handicapsysteem die per 1 januari 2018 ingaan.
 
De marker
Weliswaar geen verandering maar essentieel voor het goed functioneren van het handicapsysteem!
De marker is en blijft een cruciaal onderdeel voor het spelen van een qualifying kaart. De goedkeuring door de marker van een score is de eerste stap in het waarborgen van de kwaliteit van het handicapsysteem. We vertrouwen erop dat de marker en de speler tekenen voor de juiste scores op de scorekaart. Als de kaart digitaal (via website, zuil of app) wordt ingeleverd, moet de naam van de marker worden ingevoerd.
 
Vóóraf registratie kan ook een afspraak op de eerste tee zijn.
In het EGA Handicap Systeem staat beschreven dat je, om een qualifying kaart te mogen spelen, vóóraf je kaart moet registreren. Dat kon tot nu toe alleen via de golfzuil of – als je niet kon inloggen - via registratie in het “Register Qualifying Kaarten” voor het spelen met een kaart met de (qualifying) gele NGF-sticker. Vorig jaar heeft de NGF de app-GOLF.NL op de markt gebracht als volledig digitale optie om een qualifying kaart te spelen en nu wordt dit uitgebreid met de optie om ook op de 1e tee een afspraak met je marker te maken om qualifying te spelen. Je spreekt dan af welke holes, hoeveel holes en van welke kleur tee je speelt. Het op de 1e tee afspreken om qualifying te spelen is een toegankelijke manier voor het spelen van een qualifying klaart en een manier om het spelen van kaarten te stimuleren.
 
De qualifying sticker (d.i. de sticker die wordt uitgedraaid na aanmelding via de golfzuil voor het spelen van een Q kaart) en de gele NGF-sticker verdwijnen.
Voor het noteren van de scores tijdens een qualifying ronde wordt dus te allen tijde een gewone scorekaart gebruikt.
 
Het vóófaf aanvragen (aanmelden) van een qualifying kaart kan nu de volgende manieren plaatsvinden:
  1. Via de golfzuil in de hal van het clubhuis (je krijgt dus geen qualifying sticker)
  2. Via de app-GOLF.NL
  3. Via de Mobiele Web App van E-Golf4u
  4. Door een afspraak te maken met je marker op de 1e tee.
 
Let op! Vanaf het moment dat het spelen van een qualifying ronde is aangemeld op bovengenoemde wijze, is de scorekaart een qualifying kaart en is men verplicht om na afloop van de ronde de scores in te voeren voor de handicapregistratie.
 
Invoeren van de scorekaart
Na een ronde kun je de scores als volgt invoeren:
  1. via de golfzuil in de hal;
  2. via de app-GOLF.NL;
  3. via de Mobiele Web App van E-Golf;
  4. via de website van De Groene Ster ( in principe alleen voor Q kaarten die niet op de eigen baan zijn gespeeld );
  5. Fysieke kaart inleveren bij de handicapcommissie die voor verwerking van de kaart zorg draagt.
 
Hier schuilt echter wel een addertje onder het gras. De wijze van invoering van de scores is afhankelijk van de wijze waarop het spelen van de kaart is aangemeld.
Als u met de app-GOLF.NL werkt dan moet u ook de scores invoeren met behulp van deze app. Voert u de scores in via de golfzuil of thuis via de website van De Groene Ster, dan krijgen we onbedoelde doublures in de handicapregistratie.
Voer de scores zo snel mogelijk in: in ieder geval binnen 2 dagen na het spelen op de eigen baan en binnen 5 dagen na het spelen op een andere (“vreemde”) baan. Je handicap wordt dan meteen aangepast.
 
Inleveren en bewaren van de scorekaarten.
Scorekaarten die digitaal zijn ingevoerd, hoeven niet te worden ingeleverd bij de handicapcommissie en niet te worden bewaard. Ingeleverde scorekaarten bij de handicapcommissie worden – na verwerking in de software – niet meer bewaard.
 
Meerdere 9-holes rondes op dezelfde dag
Het is toegestaan om meerdere 9-holes rondes op dezelfde dag te spelen. Het is niet toegestaan om een 18-holes ronde te splitsen in 2 qualifying 9 holes rondes.
 
Voorbeeld. Je speelt een 18-holes ronde en spreekt met de marker af dat je de 1e negen holes als qualifying ronde speelt. In dat geval zijn de 2e negen holes niet qualifying.
Je kunt dan weer wel op hole 10 met je marker afspreken dat je ook de 2e negen holes als qualifying ronde wilt spelen.
Dit betekent wel dat je beide rondes moet aanmelden in de golfzuil, waarna je de scores van beide rondes apart invoert.
 
Vragen?
 
Bovenstaande veranderingen en de daardoor gewijzigde procedures zijn wat gedetailleerder uitgewerkt in  “Veel gestelde vragen over Q-kaarten”.
 
De Regel & Handicapcommissie
 
Meer nieuws

STERSPONSOR

ONZE SPONSOREN