De beste wensen….

08-01-2019 15:34
Maar toch ja, als je erover nadenkt dat het jaar (al) weer even achter ons ligt en je mag hier toch weer staan, dan betekent dat wel dat je er nog steeds bij kunt zijn, golfen mag én elkaar die beste wensen doen.
Als je dat bedenkt, dan is het zo raar nog niet om elkaar de hand te schudden of een fijne knuffel te geven.
Mooi dat we elkaar dan ook weer mogen ontmoeten vandaag, van harte welkom dus, en een heel voorspoedig en gezond 2019 voor jullie allen.
 
2018 ligt achter ons.
En wat heeft het ons nagelaten? Kijk ik naar ons verenigingsleven dan mogen we niet klagen. En je weet wat dat betekent als een Fries dat zegt. Ik kom er zo op terug.
Maar als ik kijk naar onze leden, u, jullie dus, dan zie ik naast welstand en welbevinden toch ook altijd weer ‘zorg en verdriet’. Zo dragen we allemaal wel iets met ons mee.
Lichamelijk ongemak, relationele problemen, of zelfs het verlies van hen die we nooit wilden loslaten.
Wat het ook is, het tekent ons allen, maar we delen het ook en in het beoefenen van de golfsport vinden we met elkaar een uitstekende afleiding om het te verwerken nietwaar? En dat is goed.
 
Tja, en dan naar de nalatenschap van 2018. Dat het goed gaat, blijkt wel uit de opkomst van onze laatste ALV van dit jaar in november; een historisch lage opkomst.
Nou, dan moet het wel goed gaan zou je denken en dat is ook zo. Ik ga nou niet alles herhalen, daar hebben we de ALV en de website voor, maar er zijn toch enkele zaken die ik hier graag nog eens naar voren breng.
 
De “return of the black beauty” bij voorbeeld. Onze bijzondere zwarte marshalcar, voor de 2e maal, en nu kosteloos klaargestoomd door de ‘mannen van Bourguignon’ om onze marshals tegen wind en weder beschermd van dienst te zijn.
Onze good old Joop Pottinga kan zijn plezier nauwelijks op. Hij ging de uitdaging aan, kwam, zag en werd op slag weer verliefd!
 
En wat te denken van ons miljoenencontract. De SGL tekende 13 november jl. namens onze Leeuwarder Golfclub De Groene Ster het onderhoudscontract met Vos Ruinerwold Golf BV.  
De looptijd van het contract werd vastgesteld op 10 jaar en de voor die periode overeengekomen vergoeding bedraagt 3.900.000 euro. Verenigingsbestuur en Stichting hebben het volste vertrouwen in de deskundigheid en kwaliteiten van dit in golfbaanonderhoud gespecialiseerd bedrijf.
En de resultaten worden inmiddels zichtbaar. Na een extreem nat eerste kwartaal werden voortvarend plannen ontwikkeld en uitgevoerd om de afwatering van de meest zwakke plekken in de baan te verbeteren.
Wat volgde was een drietal extreem droge kwartalen waardoor je het regenwater wel naar beneden wilde kijken. Je moet ook van alle markten thuis zijn om dit “natje en droogje” te bekostigen.
Met Vos Ruinerwold gaat dat dus echt wel lukken.
 
“Al 30 jaar de gezelligste golfbaan van het Noorden” beweert de pop up op onze homepagina. Dat we 30 jaar bestaan weten we, we hebben dat uitbundig gevierd in onze verjaardag-week in september.
Dat we welhaast de gezelligste zijn, moet ook wel waar zijn als je het afmeet aan de deelnamecijfers van de diverse wedstrijden die dit jaar werden georganiseerd.
Dat een absolute topper als het ijzer 7 toernooi zelfs ook al in de winter door een Oliebollentoernooi naar de kroon wordt gestoken, zegt meer dan voldoende.
En dan vandaag zo maar weer 54 deelnemers de wedstrijdbaan in. Het moet dus wel waar zijn, het is gewoonweg een feest om hier te mogen spelen.
 
En zo kan ik nog wel even doorgaan. Dat doen we nu niet, maar laten we tot slot nog maar wat cijfers presenteren.
Of het nu het jaar was van de ‘culturele hoofdstad’ of niet, dat doet niets af aan het gunstig cijferbeeld dat 2018 ons naliet. Nog even wat cijfertjes dus…
 
Ons ledental stijgt weer sinds 1 januari 2018, toen 659 leden (+12) exclusief 316 registratieleden, naar nu 686 leden (+27) exclusief 344 registratieleden.
Hiermee werd het topjaar 2010, toen een + van 23 leden eindelijk weer eens overtroffen. Wel even met de kanttekening dat we destijds nog 848 leden exclusief 40 theeleden kenden.
Wel daalde het aantal bedrijfsleden dit jaar licht. Hoe dan ook, de totale groei zit er in ieder geval weer in!
 
En dat vertaalt zich in andere cijfers! Zoals het zich nu laat zien eindigen we 2018 in de plus.
De contributies stegen met ongeveer 12,5 % naar ruim € 600.000
De green fee opbrengst steeg met 19 % naar ruim € 90.000
De omzet horeca groeide met een plus van bijna 10 % naar € 309.000. Met name de hogere omzet van de keuken was dit jaar opvallend. Dat moet toch wel aan onze kok Sijmon liggen zou je zeggen. Onze reclame-inkomsten liepen wel wat terug en de horeca brutolonen stegen fors, maar de ontwikkeling overall is positief.
 
“Dus mogen we niet klagen”, zei de Fries.  Een goed verstaander begrijpt dan dat we behoorlijk vooruitgang boekten in 2018. Maar dat betekent niet dat we nu tevreden achterover kunnen leunen.
Er is nog steeds voldoende ruimte voor verbeteringen en de progressie houdt ook alleen maar stand als we alert blijven op de ontwikkelingen in onze omgeving.
En dat hebben jullie vast al gemerkt. Zo hebben we de prijzen, na jaren moeten aanpassen aan de btw-verhogingen en onvermijdelijke kostenstijgingen. Natuurlijk niet echt leuk, maar wel noodzakelijk.
Ook de jacht op meer leden, met name bedrijfsleden vraagt onze speciale aandacht. De groei komt nooit vanzelf en hangt dus af van onze gezamenlijke inspanning om dit te realiseren.
Ik ben er dan ook van overtuigd dat we hierin met ons allen, personeel en leden (vrijwilligers) in 2019 opnieuw in zullen slagen. Wij tekenen voor een fantastisch 2019!
 
Voordat we de glazen heffen vraag ik eerst jullie speciale aandacht voor de winnaars van de jaarprijzen. Wie wonnen de Maandbeker, de Ringerscores en de Jaarbekers en wie bekronen we tot de “golfer van het jaar”?
Ik roep ze nu naar voren in (bijna) willekeurige volgorde;
Ineke Kijlstra, Rein Faber, Marco Goossens en Ed van ’t Westende. Ja, zij wonnen de prijzen, maar welke?
 
 
BOVEN: De 3 kampioenen van links naar rechts; Marco Goossens (Maandbeker), Ineke Kijlstra (Ringerscore Dames én Jaarbeker Dames) en Ed van ’t Westende (Jaarbeker Heren én Golfer van het jaar 2018).
De winnaar van de Ringerscore Heren, Rein Faber, kon helaas niet aanwezig zijn.

De Ringerscore Dames
Werd gewonnen door Ineke Kijlstra (bruto 68, netto 57,8),
2e werd Bea de Ruiter (68/59,3) en 3e Petra Wardenaar (71/62)
 
De Ringerscore Heren
Werd gewonnen door Rein Faber (bruto 62, netto 53,6),
2e werd Koos den Hollander (58/54,6) en 3e Ed van ’t Westende (57/54,9)
 
De Maandbeker (genderneutraal!)
Werd gewonnen door Marco Goossens (179 pt),
2e werd Ineke Kijlstra (170 pt), en 3e Lex van der Bij (168 pt)
 
De Jaarbeker Dames
Werd gewonnen door Ineke Kijlstra (360 pt),
2e werd Iet Pranger (353 pt) en 3e Ria Timmerman (350 pt)
 
De Jaarbeker Heren
Werd gewonnen door Ed van ’t Westende (369 pt),
2e werd Marco Goossens (367 pt) en 3e Charles de Wolff
 
Kijkend naar de over all score bekronen wij Ed van ’t Westende tot onze Golfer van het jaar 2018!!
 
Proficiat voor al onze winnaars. Volgend jaar misschien ook nog een jeugdbeker, en wat dacht u van een ‘vrijwilliger van het jaar’? Wie zal het zeggen, maar nu vraag ik Ed om een onthulling te doen, want we hadden iets te verbergen nietwaar. Ed, mag ik je bij dezen uitnodigen onze “Wall of Fame” te onthullen?
 
Beste golfers dat was het dan, de beste wensen brachten we al, nu gaan we voor de daden. Dus heffen we de glazen en gaan met zijn allen voor een fantastisch, sportief en gezond 2019. Het ga jullie allen goed!
 
Jan Geertsma                                                                                               6 januari 2019

Meer nieuws

Word nu lid en bespaar maar liefst € 740,- met het All-In-One actiepakket voor startende golfers!

STERSPONSOR

ONZE SPONSOREN