JONG GELEERD, OUD GEDAAN

08-07-2019 14:20
Leuk om te weten: tussen het oudste en jongste lid van golfclub De Groene Ster zit een leeftijdsverschil van 83 jaar.  We zijn nieuwsgierig naar de achtergrond van deze twee golfers en besluiten ze uit te nodigen voor een interview.
 
Eildert Cesar, 88 jaar oud en ruim 25 jaar lid, is graag bereid om kennis te maken met Owen Delorme 5 jaar oud, pas lid geworden en enthousiast begonnen in het jongste lesgroepje van Ricardo. We hebben afgesproken in het clubhuis en vragen aan beide ‘mannen’, met een drankje voor de neus, naar hun achtergrond en hoe het zo kwam dat ze gingen golfen.
 
Eildert steekt van wal en vertelt dat hij in 1931 het levenslicht zag in noordoost Groningen waar hij opgroeide als zoon van een hereboer. Hij koos na de middelbare school die hij met vertraging doorliep vanwege de oorlog, voor de studie diergeneeskunde in Utrecht. Hij vestigde zich in Leeuwarden aanvankelijk als veearts, later had hij een praktijk alleen voor gezelschapsdieren. Na zijn pensionering besloot hij in 1993 samen met zijn vrouw te gaan golfen bij De Groene Ster. Tot dan toe hadden ze getennist bij tc De Bontekoe, maar door het niveauverschil waren ze geen partij voor elkaar. Het handicap systeem in de golfsport bood uitkomst. In die beginperiode deden ze ook veel vrijwilligerswerk bij de club, tot aan bardiensten en baanwerk toe, zaken die tegenwoordig worden uitbesteed aan professionals. Een heel leven al achter zich, woont hij nu alleen (zijn vrouw is ruim 8 jaar geleden overleden) in woonzorgcentrum Erasmus en golft, tegenwoordig met gebruik van handicart en vanaf de rode tees, nog steeds met veel plezier.
Of hij als kind ook heeft gesport, willen we weten? Jazeker, hij tenniste toen al; die sport was in die tijd alleen weggelegd voor de ‘hogere’ klasse. Verder werd er veel gezwommen en gevoetbald.
 
Owen, vertellen zijn ouders, is ook geboren in Groningen, noodgedwongen in het UMC, slechts 31 weken oud. Nog een overeenkomst: ook hij tennist, bij De Bontekoe.
Tijdens een vakantie bij z’n Chinese opa die aan de golfbaan woont in Longkou in de Chinese provincie Shandong heeft Owen, op 3 jarige leeftijd(!), z’n eerste golflessen gehad. Dat ging er behoorlijk gedisciplineerd en strict aan toe, een heel verschil met de speelse en afwisselende lessen van Ricardo die zeer stimulerend werken, vertelt z’n moeder.
Grappig toeval: voor Eildert is China ook niet helemaal onbekend terrein, hij heeft er meerdere malen zijn zoon bezocht die daar een periode woonde en werkte.
Owen zit er ondertussen stilletjes bij en ontwijkt, verlegen, alle vragen. Dat verandert als bij toverslag als we voorstellen om naar buiten te gaan om een balletje te slaan.
 
Op naar de driving range! Allereerst moet er geputt worden dicteert hij. Bij de blauwe vlaggen, en de vlag moet er uit, want dat doen echte golfers ook. Onvermoeibaar putt hij door, en Eildert mag meedoen. Inspiratie haalt Owen uit filmpjes van YouTube (zie de link hieronder), met name die met putt successen van Tiger Woods worden geïmiteerd.
Ten slotte wordt er nog geoefend met afslaan; als een voleerd golfer laat Owen zien hoe het moet, van verlegenheid is geen sprake meer. Eildert (nog hcp 26.4 petje af!) demonstreert met zijn afslagen ook nog even dat je op hoge leeftijd echt nog wel mee kunt doen in de golfsport.
We besluiten na ruim een uur dat het een gezellige inspirerende bijeenkomst was en nemen afscheid.

     

      

     

 
Meer nieuws

LEREN GOLFEN EN ONBEPERKT SPELEN WAS NOG NOOIT ZO VOORDELIG
MET HET NIEUWE ALL-IN-ONE PAKKET. 

 

STERSPONSOR

ONZE SPONSOREN