Coronavirus (Bulletin 4)

27-03-2020 16:55
Come back van Biedermann?
 
Je zou inderdaad bijna gaan denken dat het leven binnenhuis tegenwoordig weer een idyllische tegenhang van de rauwe werkelijkheid daarbuiten vormt, getuige onderstaand citaat uit de Volkskrant.
Huiselijkheid lijkt in onze dagen te herleven, het 'boerderij-model' waarin vader, moeder en kinderen in een hartstochtelijke cocooning de straatcriminaliteit en andere twintigste-eeuwse kwalen gezamenlijk zoeken te trotseren. Het is een soort eigentijdse Biedermeier-mentaliteit, een terugvallen op een tijd waarin de nadruk lag op waarden als gezin en interieur, verfijning en goede smaak, als reactie op de onrustige samenleving”. (Paul Depondt, Volkskrant 24-01-1995)
Ja, je ontkomt er gewoon niet meer aan, overal waart de geest van Biedermann rond. Wat te denken van de “Troost TV” naar een idee van Paul Haenen, DWDD in haar nadagen regelmatig inzoomend op het vaak o zo knusse verleden, puzzels van 1000  of meer stukjes , eindelijk die fotoboeken samenstellen of die klussen klaren die al jaren in de wacht stonden? Om nog maar niet te spreken van al die boeken die ook al jarenlang tekort werden gedaan, want nog steeds ongelezen! En zo kan ik nog wel even doorgaan. 
Nog niet genoeg? Nou vooruit, we liften even met Sander van Walsum mee (Volkskrant , Opinie 21-03-2020). In de jaren dertig dacht crisispremier Henk Colijn, binnen een golfvereniging vast nog ‘vers’ in het geheugen, dat de welvaart van weleer nooit terug zou keren, maar zag er ook een aanmoediging in om je de deugdzaamheid van vroegere generaties weer eigen te maken. In 1973 was het Joop den Uyl die naar aanleiding van de oliecrisis en de daarmee afgekondigde autoloze zondag ook al dacht dat het nooit meer zou worden als vroeger, maar dat daar tegenover stond dat een soberder leven voor zijn landgenoten beslist geen slechter leven in zou houden.  Over landgenoten gesproken. De onvergetelijke Wim Kan sprak hen in zijn oudejaarsconference toe als “een paar miljoen verstandige mensen in een bezopen wereld” En vooral dat laatste zullen we vandaag de dag vast niet willen ontkennen.  
Herbezinning, relativering, minder reizen, vakanties in eigen land, regionalisering in plaats van globalisering, ook nu zal het nooit weer hetzelfde zijn. Vast niet, maar toch komt het vast weer anders uit dan we nu denken. Natuurlijk, en ik weet het, het zijn moeilijke tijden en het Coronavirus kunnen we als de Pest missen. Maar als wij massaal de tering naar de nering zetten en vooral op en voor elkaar blijven letten en zorgen gaat het beslist weer goedkomen.  Een ding lijkt ondertussen  al zeker.
Herr Biedermann is terug.
En wel in volle glorie. “Niet langer als de exponent van onze behoudzucht, maar juist als natuurlijke bondgenoot van degenen die niet terug willen naar de toestand die ten einde kwam bij de uitbraak van de coronacrisis. De Biedermann kan wel eens hip blijken te zijn. De huismus heldenstatus verlenend. Hij overleeft het coronavirus. Zijn wereld mag dan minder avontuurlijk zijn dan die wij kennen, zijn wereld is ook minder gevaarlijk” aldus Sander van Walsum
En het golfen dan?
Lieve mensen, wat zou ik graag weer het startsein geven. Het sein “de baan is weer open”, een van de mooiste bijzaken in het leven van de golfer. Helaas is het nog niet zover. Gelukkig hoeven we voor nieuws niet te wachten op 1 juni zoals we deze week even vreesden. Nog steeds staat 7 april genoteerd als de datum waarop we opnieuw worden ‘bijgepraat’. Maar of het goed nieuws zal zijn durf ik niet te zeggen. We wachten nog maar even af. Zodra we meer weten laten we jullie dat direct weten. Voor alle actuele informatie verwijs ik graag naar www.ngf.nl/corona en naar www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-per-onderwerp/sport Sites waarop je je tot in detail kunt laten informeren.
En gebeurde er verder nog iets?
 
Hoewel het erg stil is op onze accommodatie werd er niet stilgezeten. De greenkeepers onderhouden de baan elke dag weer. De grote baggerhopen zijn verwijderd. Je weet niet wat je straks terugziet als ‘de baan weer open is’. Ik durf nu al te beweren dat het mooier zal zijn dan je ooit mocht hopen. 
 
En het clubhuis, je zag al berichten voorbij komen, is enorm aangepakt, de akoestiek, de keuken, de vloeren, het meubilair en het terras zijn en/ of worden aangelegd, schoongemaakt, of gerenoveerd. Ook hier, je weet straks niet wat je overkomt als je binnentreedt.
 
Ook het secretariaat, vanuit de werkplek of vanuit huis, is volop actief. Het is duidelijk, het is wel stil, maar we staan niet stil. Op de baan, in het clubhuis, vanuit huis wordt volop in het zicht of vanachter de schermen, ja ook het bestuur zit niet stil, gewerkt.  Zij, greenkeepers, personeel, vrijwilligers, en ook wij blijven gewoon doorgaan voor ……………………
 
Ja, voor als we straks weer kunnen golfen op een accommodatie die er beter bijligt dan ooit!
 
Pas vooral ook goed op jezelf!
 
Jan Geertsma
Voorzitter LGGS
Meer nieuws

LEREN GOLFEN EN ONBEPERKT SPELEN WAS NOG NOOIT ZO VOORDELIG
MET HET NIEUWE ALL-IN-ONE PAKKET. 

 

STERSPONSOR

ONZE SPONSOREN