Coronavirus (hoe nu verder?)

17-05-2020 15:13
Ja, beste golfers, hoe nu verder? Na 2 maanden mochten we afgelopen week weer een ronde spelen, en daar maken jullie enthousiast gebruik van. Na de eerste paar dagen is het ‘scoren’ van een starttijd gelukkig geen wedstrijd meer. Desondanks zien we een mooie drukke bezetting van de baan. Slechts richting avonduren, en op Oost wat meer dan op West, zien we wat minder drukte. We hebben er echt weer zin, dat is wel duidelijk.  Maar hoe nu verder vraag je je dan af.
 
De teugels maar weer (wat) vieren?
Ja, dat zou je al snel weer denken. Gewoon weer 18 holes spelen, 3 of 4 ballen toestaan, weer greenfeespelers toelaten, kleedkamers open, en verruimde aankomst- en vertrekregels. Dat moet toch kunnen zou je denken?
Maar toch, dat slaagt alleen als iedere speler, en dan ook iedere speler zich op de hoogte stelt van en zich naar de voorgeschreven gedragsregels van RVIM, NGF, NVG, PGA, en zeker ook die van de eigen club, wil voegen. En daar wringt de schoen helaas.
 
“De luxe van vrij en verantwoordelijk handelen”
Ja, de schoen wringt hier en daar. Want wat zien we als we na een week de balans opmaken? Om maar met het bittere te beginnen. Nog te vaak zien we leden die zich in meer of mindere mate, niet nauwgezet op de hoogte stellen van en/ of aan de regels (willen) houden.  We doen een greep.
Inschrijven, en niet op komen dagen zonder zich uit te schrijven. Ook zien we leden die zich niet houden aan de starttijd, regelmatig wordt er vroeger gestart. Dit soort zaken veroorzaakt een ongeordend verloop van rondes door de baan, en nodigt anderen uit om de op het oog vrije ruimte te benutten om dan ook maar te starten. Dit veroorzaakt af en toe echt wel ongewenste situaties. En dat is iets wat we nou net niet willen. Al die maatregelen zijn er immers op gericht om opstoppingen, en opeenhoping van mensen te voorkomen.
 
Kun je voor dit soort afwijkingen van de regels nog enig begrip opbrengen, dat lukt zeker niet meer voor de volgende. Wat te denken van de leden, en die waren er, die toch het lef hadden op dezelfde dag nog eens een extra 9 holes te spelen? Volstrekt ontoelaatbaar, want op zo’n moment loop je ongeregistreerd door de baan, en dat kan de club, in het ergste geval zelfs behoorlijk, in de problemen brengen. Wat zeg je, het valt  toch niet op? Kom op zeg, we gaan toch niet even zelf bepalen wat wel of niet kan? We zijn geen kleine kinderen toch? Alhoewel die laatste groep zich heel wat beter lijkt aan te kunnen passen.
 
En dan ook nog eens de kofferbakhoreca op ons parkeer terrein. Een aantal heren die het begrip ‘hole 19’ meenden toe te kunnen passen op ons parkeerterrein, vanuit de kofferbak bier en worst serverend. Niet te filmen dus (of wel?). Het ontbreekt er nog maar aan de er geen ‘handhavers’ op de borrel waren genodigd. Moeten we nog meer zeggen?
 
Tja, afwijkend gedrag krijgt altijd (te) veel aandacht, zoals nu ook weer. Maar de realiteit toont aan dat het beslist niet van toepassing is op de overgrote meerderheid van leden. Jullie hebben echt genoten, en op een verantwoorde manier gebruik gemaakt van de baan. Als het aan jullie alleen had gelegen konden we nu al meer ‘zoete’ zaken aankondigen dan we nu van plan zijn. Maar we hebben grote waardering en respect voor al die leden die wel bewezen hebben de luxe van een vrij en verantwoordelijk handelen meester te zijn.
 
En hoe nu verder?
We gaan komende week een aantal zaken aanpassen, en waar mogelijk zelfs versoepelen om tegemoet te komen aan de verzoeken van onze leden.
De versoepeling betreft het straks weer mogen spelen in een flight van 3 spelers, en een verruiming van de mogelijkheden om gebruik te maken van de driving range en andere oefenfaciliteiten. We spelen ook deze week nog steeds maximaal 9 holes op een dag. En greenfeespelers en 4 sterrenleden worden tot 1 juni nog steeds niet toegelaten. De gehele lijst van aanpassingen en verruiming wordt samen met dit bulletin gepubliceerd.
 
En de buren dan?
Ja, dat is ook weer zoiets. De buren, Lauswolt, Veendam, Havelte e.d.?  ja. Inderdaad, in sommige opzichten hebben zij een aantal plaatselijke maatregelen/ mogelijkheden genomen die afwijken van de onze. Dat heeft alles te maken met de lokale omstandigheden. Zo kan niet iedere club van dezelfde technische systemen gebruik maken waardoor bijvoorbeeld het apart inboeken voor 9 holes niet mogelijk is. Dan maak je andere keuzes, maar dat betekent dan weer een minder optimale benutting van de baan. Ook zijn er banen die strenger optreden tegen overtredingen, zoals bijvoorbeeld het opleggen van een schorsing bij overtreding. O ja, op sommige banen wel 18 holes, maar niet meer dan drie in een week. Beste mensen, alleen maar kijken naar het ‘groenere gras’ maakt niet tevreden. Overigens hanteren alle banen hetzelfde landelijk voorgeschreven protocol!
 
Zo gaan we dus verder, al weer wat meer mogelijkheden, prachtig weer voor de boeg. We kunnen weer volop onze (9) holes spelen. Geniet ervan! Daarna nemen we de zaak weer in ogenschouw, en indien mogelijk kunnen we dan weer meer versoepeling aankondigen. Laat het nou niet alleen van de heer Mark Rutte afhangen, maar handel zelf ook als een heer (dame). Vrij en verantwoordelijk binnen de gestelde kaders. Dan komt het allemaal beslist sneller voor elkaar!
 
Jan Geertsma (namens het bestuur)
 
 
 
Met ingang van maandag 18 mei zijn de volgende zaken aangepast.
(voor het overige geldt het reeds bestaande protocol!)
 
We gaan versoepelen daar waar het kan, om tegemoet te komen aan de verzoeken van onze leden. Greenfeespelers worden tot 1 juni niet toegelaten. Voor de volgende week zijn de volgende zaken afgesproken
 
Inzet marshal wordt gehandhaafd van 8.00 tot 20.00 , in drie shifts. De laatste shift mag niet eerder naar huis in verband met controle op illegale (niet ingeboekte) starters na 19.00 uur
 
De marshal zet om 19.00 uur op hole 1 en hole 10 het bord  “Course closed” neer. (Leden mogen dan beslist niet meer starten!!)
 
De marshal is geen starter meer. Hij houdt wel toezicht op het gebeuren rond de oefenfaciliteiten en de afslagplaatsen. Hij kan echter ook een rondje rijden om de doorstroom in de baan te regelen indien nodig.  
 
De horecamedewerkers blijven aanwezig totdat de marshal de tas heeft ingeleverd om 20.00 uur. Daarna wordt het gebouw afgesloten
[De hekken worden ook volgende week om 21.30 uur gesloten door Stephan]
 
Vanaf maandag 18 mei (wanneer E-Golf4U dat mogelijk maakt) wordt de flight verruimd met een 3-bal
 
De startinterval blijft 8 minuten.
 
Het inboeken van de oefenfaciliteiten wordt verruimd naar 10 matten, waarvan er steeds 6 worden uitgegeven door secretariaat en 4 in reserve staan om ook de putting green als oefenfaciliteit te kunnen inboeken. (Bv. door de pro die eveneens in moet boeken). Dat betekent in aantallen dat er 12 personen in en om de oefenfaciliteit zijn.  In het weekend wordt de oefenfaciliteit door de medewerkers van de horeca ingeboekt.
 
Spelers op Oost kunnen eveneens inslaan indien er matten beschikbaar zijn. Dat blijven de laatste 2 matten links. Indien de matten bezet zijn dan kan er helaas niet ingeslagen worden
 
De overdekte driving range is vanaf maandag uitsluitend te gebruiken voor lessen.
 
Het is niet toegestaan om aan de achterzijde van de driving range te gaan oefenen.
 
Het is eveneens niet toegestaan om op het pleintje voor de shop te blijven hangen met koffie o.i.d. Het is immers de bedoeling om rechtstreeks naar de auto te gaan. Ook de parkeerplaats is geen “Hole 19”.
 
De reden van deze maatregelen is de beheersbaarheid van het aantal deelnemers. We moeten kunnen aantonen dat er vooraf wordt gereserveerd of ingeboekt. We moeten het protocol volgen.
Meer nieuws

LEREN GOLFEN EN ONBEPERKT SPELEN WAS NOG NOOIT ZO VOORDELIG
MET HET NIEUWE ALL-IN-ONE PAKKET. 

 

STERSPONSOR

ONZE SPONSOREN