Starten met golfen

Welkom bij Leeuwarder Golfclub De Groene Ster.
Heb je nog nooit gegolfd en zou je het eerst een keertje vrijblijvend willen proberen? Meld je dan aan voor een gratis kennismakingsles.

STARTEN MET GOLFEN
Met onderstaande informatie proberen we je wegwijs te maken binnen onze club. Je vindt hier informatie die je nodig hebt om te leren golfen, baanpermissie te krijgen, wat een handicap is en hoe je die kunt verlagen. Daarnaast lees je een en ander over verschillende activiteiten binnen onze club. Niet alleen hier, maar ook op de rest van de  website vind je veel informatie. Regelmatig zullen we daar dan ook naar verwijzen.

Traject naar golfbaanpermissie

1. Golflessen
Om op de golfbaan te mogen spelen heb je baanpermissie nodig. Golflessen worden verzorgd door de gekwalificeerde golfprofessionals van Golfstore Friesland, volgens de landelijke regels van de Nederlandse Golf Federatie (NGF). Er zijn 2 mogelijkheden:
  • Via het “All-in-one” pakket
    Leeuwarder Golfclub De Groene Ster heeft in samenwerking met Golfstore Friesland een heel voordelig actiepakket samengesteld om met golfen te beginnen. Dit is een unieke kans om het golfen goed te leren en het hele jaar volop te spelen. Je kunt hiermee elke maand starten én bent dan 12 maanden lang lid.  Meer informatie en aanmelden.
  • Door het volgen van een lestraject naar baanpermissie
    Je volgt de lessen, maar wordt (nog) geen lid van de club. Meer informatie en aanmelden

2. Mentor
Na de eerste les krijg je door de club een mentor toegewezen; hij/zij  begeleidt je tijdens het traject naar golfbaanpermissie. De mentor besteedt aandacht aan de etiquette en veiligheid en speelt oefenrondes met je in de par 3 baan. Als je klaar bent met de lessen, na toestemming van de pro, speelt de mentor 3 rondes van 9 holes met je op de 18-holes baan.

3. Par-3 baan en oefenfaciliteiten
Zodra de mentor Etiquette en veiligheid op je pas heeft afgetekend, mag je zelf zoveel als je wilt gaan oefenen op de Par 3 baan. Je mag onbeperkt gratis ballen slaan op de driving range en gebruik maken van de putting- en pitchinggreen.

4. Baanpermissie
Je krijgt baanpermissie als :

  • Alle starterslessen zijn afgerond en geaccordeerd door de golfprofessional;
  • De mentor Etiquette en veiligheid op je oefenpas heeft afgetekend;
  • Je de 3 rondes met de mentor op de 18-holes baan hebt gelopen en de mentor deze heeft afgetekend.
  • En je afgetekende kaart hebt ingeleverd bij het secretariaat. Het secretariaat verzorgt de aanmelding bij de NGF.

Met baanpermissie mag je zelfstandig op onze 18-holes baan een ronde spelen. Hiervoor dien je wel clublid te zijn (All-in-One pakket), of je betaalt greenfee (traject naar baanpermissie).
Wanneer je op andere banen wilt spelen (ook in het buitenland!) en aan wedstrijden mee wilt doen, heb je naast baanpermissie ook een handicap nodig. 

Handicap

Een handicap is een golfterm, die de speelsterkte van een golfer aangeeft. De handicap toont aan hoeveel slagen de speler gemiddeld nodig heeft om 18 holes te spelen boven de par van de baan. Stel je hebt een par 72 baan, dan heeft iemand met handicap 0 doorgaans 72 slagen nodig voor 18 holes. Heb je handicap 30, dan mag je het in 102 slagen doen. De hoogste handicap is 54, daar begin je mee. Hoe beter je gaat spelen hoe lager je handicap wordt.

1.Hoe kom je aan een handicap?

  • Allereerst moet je een regelexamen doen. Hiertoe kun je regellessen volgen. De regelcommissie biedt klassikale regellessen aan en verzorgt het regelexamen; het regelexamen kan desgewenst ook digitaal afgelegd worden.  Inschrijven voor regellessen 
    Je kunt je voorbereiden met behulp van diverse boekjes, zie: www.golfboeken.nl  of door het maken van Oefenexamens op de site van Golf.nl, 
  • Als je geslaagd bent voor het regelexamen vraag je een clublid - bij voorkeur iemand die al een handicap heeft maar die minimaal het regelexamen heeft gehaald - als marker, om met jou een Q-kaart (qualifying kaart) te lopen over 9 holes. Hier moet je minimaal 19 Stablefordpunten scoren. De score voer je in in de app Golf.nl. Hoe dit werkt, lees je hier.  Als je clublid bent, kun je je eerste kaart ook invoeren in Egolf4U via de zuil, telefoon of de site. Hoe je de app Egolf4U installeert op je smartphone lees je in veelgestelde vragen.
Mocht het niet meteen lukken om een goede Q-kaart te spelen, dan moet je eerst nog wat meer oefenen en is het handig om nog een paar lessen te volgen zodat je wat meer vaardigheid krijgt. Als je eenmaal een handicap hebt, dan volgt de uitdaging deze geleidelijk aan te gaan verlagen!

2. Verlagen van je handicap
Voordat je een ronde gaat spelen, moet je op de eerste hole aan je medespeler melden dat je een Q-kaart gaat spelen en over hoeveel holes (9 of 18). Na het spelen voer je het aantal behaalde slagen per hole in op de golfterminal in de hal (of op je telefoon in de app Egolf4U). De Stableford punten worden automatisch berekend (wel handig om het te controleren). Na accordering door jouw marker wordt je score verwerkt en zie je je nieuwe handicap op je digitiale NGF-pas.
Zolang je nog geen handicap van 36 of lager hebt is het advies om van de oranje tees af te slaan.
 
Q-kaarten invoeren via de app E-Golf4U
Vul bij club 'Groene Ster' in en log verder in met je lidcode en wachtwoord. Je hebt dan toegang tot de opties Mijn Profiel, Commissies, Starttijden, Kaarten en Wedstrijden. Op Mijn Profiel vind je je eigen gegevens, zoals je handicapverloop, de wedstrijden waarvoor je je hebt aangemeld en je lidcode, NGF-nummer en actuele handicap.
Bij kaarten kun je je Qualifying speelronde invoeren. Je marker krijgt een mailtje om je kaart te accorderen.
 

Wedstrijden

Als clublid kun je je handicap ook verlagen door aan wedstrijden mee te doen. Kijk hiervoor in de wedstrijdkalender op het ledengedeelte van de website, onder Egolf4U /wedstrijden. Of in de app Egolf4U. Aangeraden wordt te beginnen met de startersmiddag. Hier kun je al aan meedoen, zodra je baanpermissie hebt. In een gemoedelijke sfeer ervaar je hoe het is om een wedstrijdje te spelen. En je ontmoet andere startende golfers. 
Om aan wedstrijden mee te doen dien je je in te schrijven via E-golf4U (website of app).

Wat als je niet competitief bent ingesteld?

Je hoeft niet perse je handicap te verlagen. Als je wilt mag je je hele leven met handicap 54 blijven spelen. En er zijn op de club ook allerlei activiteiten, waarbij gezelligheid voorop staat en het niet belangrijk is dat je een goede score behaalt.
Mocht je met een activiteit meedoen, dan krijgen leden met een hoge handicap veel slagen mee. Dat maakt golfen juist zo leuk. Je kunt met iemand met een lage handicap, die weinig slagen meekrijgt, in dezelfde flight golfen en uiteindelijk toch met een betere score eindigen en een prijs mee naar huis nemen.
 

Etiquette

Om met zijn allen op een plezierige en veilige manier onze golfrondes te kunnen lopen, zijn er een aantal afspraken. Er zijn gedrags-en etiquetteregels. De mentor zal je hier meer over leren. Het is belangrijk dat iedereen daarvan op de hoogte is. We zijn een grote vereniging en onze baan is op drukke dagen vaak vol. Om het dan toch voor iedereen even leuk te houden, hebben we een aantal regels opgesteld. Deze zijn vooral gericht op:

Veiligheid

  • Sta op een veilige plek ( naast of achter de bal), als je medespeler slaat.
  • ​Zorg dat er geen enkele kans is, dat je een speler van een flight voor je kan raken.
  • Roep hard ‘FORE’ als een bal de verkeerde kant op gaat richting andere golfers of toeschouwers. Doe dat ook als je de bal niet zelf sloeg!

Zorg voor de baan

  • Houd een pitchvork bij de hand en repareer pitchmarks (balafdruk op de green) direct
  • Hark de bunker aan, nadat je daar uit geslagen hebt.
  • Leg weggeslagen plaggen weer netjes terug, dit zorgt ervoor dat het gras sneller herstelt.

Tempo in de baan (Ready Golf)

  • Speel vanaf de tee, die bij je handicap hoort.
  • ​Zorg dat je 9 holes in ongeveer 2 uur loopt.
  • Houd aansluiting met de flight voor je. Speel je langzaam, laat dan de achteropkomende flight passeren.
  • Speel ready golf, sla als je er klaar voor bent. Zie de folder Ready golf in de hal.
  • Zoek niet langer dan 3 minuten naar een verloren bal.
  • Schrijf je score pas op na het verlaten van de hole

En verder:

  • Hang je lidmaatschapslabel of je greenfeekaart zichtbaar aan je tas.
  • Greenkeepers hebben altijd voorrang, totdat ze aangeven dat je kunt spelen.
  • Speel met je eigen ballen, het is verboden om driving range ballen te gebruiken in de baan.
  • Zet je mobiele telefoon uit of in trilstand.
  • Draag gepaste kleding. Zie de voorbeelden in het clubhuis.
  • Spuit je schoenen schoon, voordat je het clubhuis binnen gaat.
  • Zet je pet of klep af als je in het clubhuis zit en maak het gezellig 

 
 

ONZE SPONSOREN