Winterperikelen … nattigheid en baansluiting

05-01-2021 12:12
Helaas helaas, niet helemaal onverwacht in deze periode van het jaar, maar er is toch weer een periode van heel veel regen, met als gevolg dat we de baan een tijdje moesten sluiten. Gelukkig was het deze keer van korte duur. Een regelmatig gehoorde vraag: 'Waarom moet onze baan sluiten terwijl op veel andere banen nog doorgespeeld kan worden?' 
Het antwoord is eenvoudig: de baan van De Groene Ster ligt in een gebied met veel veengrond, waardoor veel water vastgehouden wordt. Dit in tegenstelling tot veel andere banen, die een andere ondergrond hebben. Extra lastig is daarbij dat de baan laag ligt ten opzichte van het grondwaterpeil. Om een voorbeeld te noemen, ten opzichte van Lauswolt scheelt dat op diverse plaatsen vaak meer dan een meter! 
Het jaarlijks opbrengen van zand om verzakking tegen te gaan en de investeringen van afgelopen jaren in extra drainage maatregelen zorgen er wel voor dat de afvoer verbeterd is, maar ondanks dat kunnen we bij een natte periode nog steeds het overtollige water minder makkelijk kwijt raken dan andere banen, waardoor we vaak eerder over moeten gaan tot gehele of gedeeltelijke sluiting. Uiteraard om schade te voorkomen door sporen van trollies, het ongewild uitslaan van grote plaggen waardoor veel oneffenheden gaan ontstaan, etc.
Bij 'gedeeltelijk' moeten we dan denken aan het sluiten van een of meerdere holes wanneer het overige deel nog bespeelbaar wordt geacht. Het kan ook betekenen dat bijvoorbeeld alleen de driving range nog beschikbaar is. Alleen… bij de natte omstandigheden zoals onlangs het geval was gaan veel (inmiddels duizenden!) ballen de grond in en raken verloren. In die omstandigheid wordt dan ook de driving range gesloten. 
 
Winterbanden wel of niet
Een regelmatig terugkerende vraag is of winterbanden de draagtas mogen vervangen wanneer er is aangegeven dat er sprake is van een dergelijke beperking. Daarop is geen eenduidig antwoord. Winterbanden geven weliswaar meer grip en wat minder druk per vierkante centimeter, maar uiteindelijk gaat het om het totaalgewicht van een trolley met tas. Wanneer de baan erg nat is zoals onlangs het geval was, moet het gebruik van de trolley dan toch afgeraden worden. Er kunnen echter ook andere omstandigheden zijn, zoals een periode met vorst, waarbij het gebruik van winterbanden wel is toegestaan in plaats van de draagtas. Uiteraard richten we ons daarbij op het oordeel en advies van de greenkeepers. 
 
De baancommissie
Meer nieuws

LEREN GOLFEN EN ONBEPERKT SPELEN WAS NOG NOOIT ZO VOORDELIG
MET HET NIEUWE ALL-IN-ONE PAKKET. 

 

STERSPONSOR

ONZE SPONSOREN