Afslaan van de juiste tee

03-04-2021 12:41
Al enkele malen is in Off Course gepleit voor wat genoemd wordt “afslaan van de juiste tee”. Met het oog op ”spelplezier” wordt ons geadviseerd af te slaan van de tee die “bij onze handicap past”.
Ik ben overigens een tikkeltje sceptisch over “spelplezier” als argument. Het achterliggend motief is ongetwijfeld een hogere speelsnelheid, hogere doorstroomsnelheid en vergroting van de capaciteit van de golfbanen.
Dit geldt voor meer onderdelen van het zogenaamde Ready Golf. Deze ideeën komen ongetwijfeld voort uit beleidskeuzes van grote (internationale) commerciële banen, die zo een beter bedrijfsresultaat proberen te verkrijgen. Desnoods ten koste van de goede manieren die zo lang kenmerkend voor de golfsport waren.

Maar terug naar de “juiste tee”. Mijn spelplezier wordt daardoor niet vergroot. Ik heb een vrij hoge handicap (36) en zou dus van de rode tee moeten afslaan.
Als ik dat doe, echter, daalt mijn resultaat (gemeten in stableford punten). Want mijn relatief hoge handicap komt niet voort uit het onvermogen om de gewenste afstanden te slaan.
Afstand is niet mijn probleem. Mijn hoge handicap komt voort uit een zekere onvoorspelbaarheid (goede slagen afwisselen met slechte) en uit gebrek aan nauwkeurigheid (vaak in de rough).
Afslaan van de rode tee is daarvoor geen remedie. Integendeel: ik krijg dan veel minder handicapslagen mee! Gevolg: afslaan van rood betekent voor mij systematisch een lager resultaat en dus een afname van spelplezier.

Gelukkig is “afslaan van de juiste tee” slechts een advies. En (officieel) bedoeld om mijn spelplezier te vergroten.
Daarom maak ik mijn eigen keuze en speel ik, ter verhoging van mijn spelplezier (en mijn resultaten) nog steeds van geel. En dat zal ik blijven doen.

Harry Daemen.
 
 
Meer nieuws


 

STERSPONSOR

ONZE SPONSOREN