Golfregels

03-05-2022 13:30
Zand op de green
"Je bal ligt op de green. Tussen de bal en de hole ligt wat bunkerzand. Mag je dit zand wegnemen?"

Losse natuurlijke voorwerpen zoals bladeren, takjes, dennenappels of steentjes kom je op de golfbaan overal tegen. Ze komen uit de natuur en horen bij de baan. Als je last hebt van een los natuurlijk voorwerp dan mag je dat weghalen. Pas wel op dat de bal niet beweegt want behalve op de green krijg je hier één strafslag voor en je bal moet worden teruggeplaatst.  

Als je bal op de green ligt, mag je losse natuurlijk voorwerpen wegnemen. De green is namelijk bedoeld om te putten, en dat is niet fijn als er blaadjes en dergelijke in je lijn liggen. Als je bal bij het wegnemen verrolt, krijg je geen straf. Je moet de bal wel op zijn oude plek terugplaatsen. Zand en losse aarde zijn alleen op de green losse natuurlijke voorwerpen; daar mag je die zonder straf wegnemen zodat je een schone lijn hebt naar de hole. Buiten de green mag je zand en losse aarde niet wegnemen. 
Zie regel 13.1 en regel 15.1
 
Pitchmarks
"Wanneer mag je pitch- en spikemarks repareren op de green?"

Een pitchmark is een balinslag, een klein deukje in de green. Een spikemark is een beschadiging aan de green, veroorzaakt door je eigen of andermans golfschoenen. Beide mag je altijd repareren. Je mag een pitchmark of een spikemark ook repareren als deze in je lijn ligt en je nog moet putten. Het beste is als alle spelers meteen hun eigen pitchmark repareren. Als je dat namelijk niet doet, kan het weken duren voordat de green is hersteld. De greenkeepers zullen blij met je zijn en de baan blijft verzekerd van mooiere en betere greens. Andere beschadigingen die onder andere hersteld mogen worden op de green zijn: oude hole-pluggen (waar hole heeft gestaan), naden van graszoden, ingebedde voorwerpen (steentjes of eikels), sporen van dieren en beschadigingen door een vlaggenstok. 
Zie regel 13.1
 
 
Verkeerde green
"Vorige maand sloeg ik per ongeluk op een verkeerde green. Wat moet je dan doen?"
Iedereen slaat wel eens de verkeerde kant op of per ongeluk naar de verkeerde vlag. Je bal kan dan op een andere green terechtkomen dan van de hole die je aan het spelen bent. De green is een mooi en verzorgd gedeelte van de baan. Het zou zonde zijn om daar vanaf te spelen met bijvoorbeeld je ijzer. Misschien moet je namelijk nog een grote afstand overbruggen. Je mag daarom niet van een verkeerde green afspelen. Je moet de green ontwijken en je krijgt hier geen straf voor. De procedure voor het ontwijken van een verkeerde green gaat als volgt. Je zoekt het dichtstbijzijnde punt naast de green, zo dicht mogelijk bij de plek waar je bal op de green ligt (maar niet dichter bij de hole die je speelt) en waar je geen last hebt van de verkeerde green met je stand, ligging van de bal of je swing. Vanaf dit punt drop je je bal binnen één clublengte. Als je de bal opneemt volgens deze regel, mag je de bal schoonmaken. 
Zie regel 13.1
Meer nieuws

STERSPONSOR

ONZE SPONSOREN